Module 4: Innerlijk Kind

Leren luisteren naar jouw innerlijk kind herstelt de verbinding met jezelf.

Start moduleTerug naar de overzichtspagina

Iedereen heeft een innerlijk kind in zich. Het blijft je hele leven bij je en onthoudt leuke en fijne herinneringen, maar ook pijnlijke niet verwerkte ervaringen, waarvan je je niet meer bewust bent. Vanuit de opgedane ervaringen ontstaat een verhaal over jezelf dat je bent gaan geloven, zoals: ik ben niet goed genoeg, niemand is te vertrouwen, het is mijn schuld, etc.

Als kind doe je onbewust wat op dat moment nodig is om veilig te blijven en liefde te ontvangen. Als volwassene blijf je deze patronen herhalen omdat het bekend en veilig is. Ook al gaat dit ten koste van jezelf.

Waar je toen geen keuze had, heb je deze nu wel. Je mag jezelf geven wat je toe n hebt gemist, zodat je energie weer kan stromen en je het leven voluit kunt leven.

Naar binnen

voel maar
wees niet bang
ik ben er al
je leven lang

je durft mij niet te erkennen
ik was het
die er niet mocht zijn

kom maar
wees niet bang
ik ben er al
je leven lang

Gedicht: Gerdine Ratha

De opname van maandag 8 juli – Module 4-

Hoe weet je wanneer jouw innerlijk kind vraagt om gezien en gehoord te worden?

Je weet dat jouw innerlijk kind geraakt wordt, wanneer jij overmatig reageert op een situatie. Als jouw reactie op een situatie anders is dan dat je eigenlijk vanuit je hart zou willen, dan is dit vaak omdat je getriggerd bent. Je omgeving of de situatie raakt iets van jóuw eigen binnenwereld aan. De pijn van het kind dat je ooit was, komt naar de oppervlakte en vanuit dit pijndeel reageer je vervolgens ook op je omgeving. Voordat je het weet sta je te schreeuwen, ga je uit contact en reageer je vanuit je ego op je partner of collega. Je voelt de boosheid, verdriet en onmacht van het kind dat je ooit was door je hele lichaam gieren. Kortom: je schiet uit je volwassen rol.

Wat heeft het innerlijke kind in mij nu van mij nodig? Is dat het pure kind? Mag je haar weer zien? Jouw behoeftes voelen en vervullen vanuit je pure kern en jouw kwaliteiten weer omarmen? Voel je dat je zorg mag dragen voor de pijn van je gewonde kind in jou? Is jouw overlevingsmechanisme actief? Het kan lastig of eng zijn om de gevoelens die hieronder liggen toe te staan. En welk verhaal ben je over jezelf gaan geloven? Vraag jezelf op welke manier deze overtuigingen jou nog voeden? Aan de liefdevolle ouder in jezelf kan je vragen: “Wat heb ík nu nodig?”

Geef jezelf wat jij als kind gemist hebt.

In deze module leer je het onderscheid tussen jouw verschillende delen te maken en jezelf te geven wat je nodig hebt.

Innerlijk kind

 

 Waar komt het vandaan?

Wat deed je het allerliefste als kind?

En kun je daar vandaag weer mee beginnen?

Hoe weet je dat het je innerlijk kind is?

En wat doe je dan?

Personal Journal

Deze journal gebruik je om oa je stappen en  inzichten op te schrijven. Wat heb ik ontdekt, geleerd, waar ben ik trots op, dankbaar voor en wat ga ik vieren?

Het heeft oefeningen die je dagelijks, wekelijks en maandelijks inzicht geven in waar je staat. 

Vaak gaan we te snel door en vergeten we stil te staan bij wat ons heeft geraakt. Door elke dag bewust een moment voor jezelf te nemen, stopt de automatische piloot en kun jijzelf de regie voeren.

De eerste stap om ergens te komen, is besluiten dat je niet wilt blijven waar je nu bent!