13 Heilige Nachten Journal
gratis download

De 13 heilige nachten (25 dec – 6 januari) is een bijzondere periode. Het is de tijd van stilstaan, terugblikken en vooruit kijken. De 13 nachten hebben bijzondere boodschappen in zich die je helpen te reflecteren. Ik heb deze boodschappen samengevat in deze journal met extra vragen om bij stil te staan.

Neem elke dag in alle feestdrukte een moment voor jezelf waarin je je even terug trekt en stilstaat.

Ik wens je bijzondere dagen, momenten, ontmoetingen, inzichten, rust en me-time.

Alle liefs,

Miranda de Jongh

13 Heilige Nachten Journal 

De 13 heilige nachten, een speciale periode van 24 december tot 6 januari waarin we terugblikken op het afgelopen jaar, stil staan bij ervaringen en ons voorbereiden op de toekomst. 

Elk van de dagen heeft een specifiek thema om op te reflecteren, en ieder van de 13 nachten brengt een boodschap mee in een droom of beeld. De dromen hebben, naar de traditie ons vertelt, een voorspellend karakter, die van toepassing is op elk van de 12 maanden die voor ons liggen. In de eerste nacht ontvangen wij (een droom die laat zien) wat in januari tot ontplooiing zal komen. In de tweede nacht ontvangen wij wat in februari, in de derde nacht wat in maart in ons leven (en op aarde) zal plaatsvinden; enzovoort. De laatste Heilige Nacht reikt ons het leerthema aan voor het komende jaar. Op deze wijze brengt het Universum ons opnieuw in balans met het grote Kosmische plan waar al wat leeft deel van uit maakt. Dit brengt ons meer in verbinding met onze eigen natuur en bij een diep besef dat we onderdeel zijn van een groter geheel.

Een vooruitblik op de komende periode

 Omdat alles in de natuur tot stilstand is gekomen leent deze tijd zich zo goed voor introspectie en bezinning. De eerste zeven dagen kun je elke dag enige tijd nemen om terug te kijken naar het afgelopen jaar: wat is er allemaal gebeurd en hoe heb je je daarmee kunnen verhouden? Wat heb je geleerd, waar ben je tegenaan gelopen?

Vanaf het nieuwe jaar kun je de blik meer gaan richten op het jaar dat komen gaat – wat voel je waar het over gaat voor jou?

Wat meer achtergrondinformatie…

Midwinter, Yule

Natuurvolken vierden midwinter, rond 21 december op het Noordelijk halfrond. De zon stopt zijn daling voor 3 dagen lang: de nachten worden niet meer langer, de dagen niet meer korter. De zon staat stil en wacht op ommekeer. Vieren dat de donkere dagen bijna voorbij zijn en dat het licht terugkomt. Het wiel van het jaar draait zich en de volgende fase begint. Dat is Yule. Het is voor velen een onbekend begrip maar dit midwinterfeest wordt al vanaf oudsher gevierd met uitbundige feesten en lekker eten, het feest van het licht. Heb je ooit gehoord van Yule? Nee? Misschien doet Joel eerder een belletje bij je rinkelen.

 

Winterzonnewende een periode van reflectie, introspectie, opruimen en nieuwe plannen maken.

Vrijdag 22 december 2023 is het de kortste dag van het jaar, vanaf deze dag worden de dagen weer langer en gaan we naar het licht toe. Een tijd van wedergeboorte: het loslaten en afsterven van het oude, ruimte makend voor het nieuwe. Het is een tijd om aandacht te besteden aan zaken die al een tijdje ‘vast’ zitten in jezelf. Net zoals de zon opnieuw in beweging komt, kan ook dat wat in jou ‘vast’ zit in beweging gebracht worden. Het is een moment om het jaar dat achter je ligt te bezien en los te laten en je ontvankelijk te maken voor het nieuwe.

13 Heilige Nachten, de dagen buiten de tijd…

Astronomisch hebben deze twaalf dagen te maken met het verschil tussen een maanjaar van 354 dagen en het zonnejaar met 365 dagen. De periode van 12 dagen en 13 nachten overbrugt het verschil tussen beiden. Deze dagen samen werden de tijd tussen de jaren, de ongeboren tijd, de dertiende maand, Rauhnächte, Weihnachten, Lotsdagen of de stille tijd genoemd. Een periode in het jaar waarop hemel en aarde het dichtst bij elkaar staan en de werking van de geestelijke wereld makkelijker waar te nemen is.

Balans, rust en bezinning

De periode van de dertien Heilige Nachten is de perfecte tijd om de balans op te maken. Ook is deze tijd van het jaar zeer geschikt om je te verbinden met je binnenwereld. Het is tijd voor rust en bezinning, het is een tijd van heling. Zie hoe de natuur nu uitrust tijdens haar winterslaap en neem haar als voorbeeld… Laat de stilte in jezelf toe en stel geen eisen aan jezelf. Doe wat je hart je ingeeft en laat strakke planningen en doelen in deze periode even rusten. Stel jezelf open voor de ware schatten & geschenken die het Leven je deze tijd van het jaar te bieden heeft. In deze nachten en bijbehorende dagen is de sluier tussen onze dimensie en de andere dimensies flinterdun…

Klaar voor nieuwe inspiratie? 

Laat je gegevens achter, en ontvang de journal meteen in je inbox! 

Ik ga zorgvuldig met jouw gegevens om, zoals vermeld in mijn privacybeleid.